מה הסיכוי להיכנס להריון עם גלולות ? הנה ההסבר המלא
גלולות והריון: כל האמת מאחורי המיתוסים
גלולות למניעת הריון הן ללא ספק מהפכה של ממש. הן העניקו לנשים שליטה חסרת תקדים על גופן ופוריותן, אבל כמו בכל דבר בחיים, יש גם כאן “אותיות קטנות”. אז בואו ננפץ כמה מיתוסים ונבין אחת ולתמיד – מה הסיכוי באמת להיכנס להריון כשאתן על הגלולה?
גלולות למניעת הריון: איך זה עובד?
בגדול, גלולות למניעת הריון פועלות כמו תזמורת מנצחת שמשתיקה את האפשרות להריון בכמה דרכים: הן בעיקר מונעות ביוץ, כלומר, את שחרור הביצית מהשחלה, כך שאין “פגישה” עם זרע. בנוסף, הן מסמיכות את ריר צוואר הרחם, מה שמקשה על הזרעים להגיע ליעדם, וגם משנות את רירית הרחם כך שגם אם, בדרך נס, ביצית מופרית בכל זאת הגיעה, יהיה לה קשה להשתרש.
אז מה הסיכוי להיכנס להריון בכל זאת?
כאן זה מתחיל להיות מעניין. אם אתן לוקחות את הגלולה בצורה מושלמת – כלומר, בדיוק באותה שעה כל יום, בלי לשכוח או לאחר, הסיכוי להיכנס להריון הוא זעום, פחות מאחוז אחד. נשמע כמעט כמו מדע בדיוני, לא? אבל הנה הקאץ’: רובנו לא מושלמות. החיים קורים, שוכחים גלולה פה ושם, אולי הקאנו קצת עם התזמון, ופתאום הסיכוי להריון קופץ לכ-9%. זה עדיין נמוך משמעותית בהשוואה לאי שימוש באמצעי מניעה בכלל, אבל בהחלט לא זניח.
מתי הסיכון עולה?
- שכחת גלולות: זה הגורם מספר אחד להריונות לא מתוכננים בזמן נטילת גלולות. ככל ששכחת יותר גלולות או שהשכחה התרחשה בשלב מוקדם יותר בחפיסה, כך הסיכון עולה.
- הקאות או שלשולים: אם הקאתן או סבלתן משלשולים תוך כמה שעות מנטילת הגלולה, ייתכן שהיא לא נספגה כמו שצריך.
- נטילת תרופות מסוימות: יש תרופות, כמו אנטיביוטיקה מסוימת או תרופות נגד אפילפסיה, שיכולות להשפיע על יעילות הגלולה.
- אינטראקציות עם צמחי מרפא: אפילו צמחי מרפא תמימים לכאורה, כמו סנט ג’ון וורט, יכולים להפריע לפעילות הגלולה.
מה עושים אם חושדים בהריון?
אם אתן לוקחות גלולות ויש לכן חשד להריון – איחור במחזור, בחילות, רגישות בשדיים – אל תחכו! עשו בדיקת הריון ביתית או פנו לרופא בהקדם. ככל שתגלו מוקדם יותר, כך יהיו לכן יותר אפשרויות.
שאלות ותשובות
-
האם אפשר להיכנס להריון גם אם לוקחים גלולות באופן קבוע? כן, למרות שזה נדיר. גם בשימוש מושלם בגלולות, יש סיכוי קטן מאוד להריון. בשימוש טיפוסי, הסיכוי עולה משמעותית.
-
האם גלולות משפיעות על הפוריות לטווח ארוך? לא, גלולות הן אמצעי מניעה הפיך. לאחר הפסקת הגלולות, הפוריות חוזרת לקדמותה בדרך כלל תוך זמן קצר.
-
האם יש תופעות לוואי לנטילת גלולות? כן, תופעות הלוואי השכיחות כוללות שינויים במצב הרוח, רגישות בשדיים, בחילות, כאבי ראש ושינויים בדימום הווסתי. בדרך כלל, תופעות אלו חולפות לאחר מספר חודשים.
-
האם גלולות מגנות מפני מחלות מין? לא, גלולות אינן מגנות מפני מחלות מין. חשוב להשתמש בקונדום בנוסף לגלולות אם אינכם נמצאים במערכת יחסים מונוגמית.
לסיכום
גלולות למניעת הריון הן אמצעי יעיל ובטוח, אבל חשוב לזכור שהן לא חסינות בפני טעויות אנוש או גורמים אחרים. אם אתן לוקחות גלולות, הקפידו על נטילה נכונה וקבועה, היו מודעות לגורמים שיכולים להשפיע על יעילותן, ואל תהססו לפנות לרופא אם יש לכן חששות או שאלות. זכרו, הידע הוא הכוח שלכן!